Ametist Taşı Faydaları ve Özellikleri
Doğal taşlar, dünyanın birçok yerinde sıklıkla kullanılan ve çeşitli takılarla insanların üzerinde taşıdığı, sağlığa oldukça faydalı araçlardır. Çok çeşitli seçeneğin olması herkes için kullanım avantajı sağlamakla birlikte çok yaygın bir kullanım sunmaktadır. Ametist taşı da bu doğal taşlardan bir tanesidir ve en çok tercih edilen taşlar arasında yer almaktadır.
Özellikle Yunan Mitolojisi olmak üzere birçok mitolojik kaynakta bahsedilen ametist taşı anlamı ise ‘sarhoş etmez’ olarak geçmektedir. Göz alıcı mor rengi ile birçok takıda kullanılan ametist taşı fiziksel ve ruhsal olarak pek çok faydası bulunan bir doğal taştır.
Doğal taşlar her ne kadar takılarda kullanıldığı için sadece kadınlara hitap ediyormuş gibi algılansa da kullanım alanının çeşitliliği bu ayrımı ortadan kaldırmaktadır. Özellikle ametist tesbih gibi ürünler erkekler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu taşlar evlerde belli noktalarda bulundurulabilmektedir.
Ametist Taşının Özellikleri Nelerdir?
Ametist taşı özellikleri, sağlığa faydası ve kullanım alanları ile çok yönlüdür. Genellikle mor renkle bilinen ametist taşı, bu rengin birçok tonunu barındırmaktadır. Fakat nadir bulunan Prasiolite isimli bir türü vardır ve yeşil ametist taşı ismiyle bilinir.
Bu taşın özellikleri ametist taşına göre bazı farklılıklar içerebilmektedir. Kuvars grubuna ait olan ametist taşının en bilinen ve ayırt edici özelliği mor rengidir. Oldukça dengesiz renk tonlarına sahip olabilen ametist taşının renginin kaynağı, içerisinde bol miktarda bulunan demir madenidir. Akik taşıyla oldukça benzer özelliklere sahip olan ametist taş özellikle pembe kuvars ile birlikte kullanıldığında çok daha etkili olabilmektedir.
Çıkarıldığı bölgelere göre içerisindeki mineral miktarı değişkenlik gösterir. Bu sebeple her bölgeden ve renkten ametist taşı farklı özelliklere sahiptir. Ametist taşının özellikleri ile faydaları değişkenlik gösterebilmektedir. Doğal taşlar arasında en güçlü etkilere sahip olduğu bilinen ametist taşı kullanan kişiye sakinlik ve dinginlik vermektedir. Barışı çeken ve dengeyi sağlayan bir enerjisi vardır. Şubat taşı olarak da bilinen ametist taşı bu ayda doğanların taşı olarak kabul edilmiştir.
Ametist Taşının Faydaları Nelerdir?
Ametist taşı, ruhsal ve fiziksel olarak birçok yararlı etkiye sahiptir. En bilinen ametist taşı faydası ise dengeyi sağlamasıdır. Tarottaki kartlardan dengeyi temsil eden kart ile eşleştirilmiş olan ametist taşı sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Üzerinde taşıyan kişiye dinginlik kazandırır ve vücudun rahatlamasını sağlar. Ametist taşı faydaları ruhsal ve fiziksel olarak ayrılabilir.
v Ruhsal Açıdan Faydaları
· Psişik kabiliyeti arttıran bir özelliğe sahip olan ametist taşı, aynı zamanda psişik saldırılara karşı korunmayı sağlar.
· Manevi gücü arttırarak öfke, kin gibi olumsuz duygu ve düşüncelerden arınmayı kolaylaştırır.
· Bir kayıp yaşandığında üzerinde taşıyan kişinin üzüntü ve kederini hafifletir. Orijinal ametist taşı bu kayıpları kabullenmeyi kolay hale getirir.
· Çakraları açmak için çok etkili bir araç olan ametist taşı üçüncü gözü açmada oldukça etkilidir.
· Antik çağlarda çok önem verilen bilgeliğin anahtarı olarak görülen bu doğal taş zekayı ve farkındalığı arttırma özelliğine sahiptir.
· Stres ve kaygı gibi negatif hislerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olarak pozitif enerji elde edilmesini sağlamaktadır.
· Farkındalığı arttırıcı özelliğinin bir diğer olumlu etkisi ise kolay karar verebilmeyi sağlamasıdır. Taşıyan kişinin daha net düşünmesine yardımcı olmaktadır.
· Koruyucu özelliği ile taşıyan kişiyi kötü ve olumsuz etkilerden uzak tutar.
· Ametist doğal taş ile meditasyon yapmak daha kolay olur ve zihni dinginleştirmeyi sağlar.
· Ruhsal olarak iyileşmeyi kolaylaştırır. Manevi olarak temizliğe yardımcı olur.
· Motivasyonu arttırmada etkili olan ametist taşı, anksiyete problemlerine iyi gelmektedir.
· Bencillik düşüncelerini uzaklaştırır ve daha olumlu düşünceler edinilmesini sağlar.
v Fiziksel Açıdan Faydaları
· Hormon üretimine yardımcı olan ametist taşı, hormon dengesini sağlamada etkilidir.
· Kilo verenler için güçlü bir etkiye sahiptir ve kilo kaybını kolaylaştırır.
· Güçlü bir arındırma özelliğine sahip ametist taşı, vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olarak detoks etkisi görür.
· Kan dolaşımını arttıran ve düzenleyen ametist taşı kanı temizleme özelliğine sahiptir.
· Ametist taşı cilde faydaları ile bilinmektedir. Hasar olan cildi onarmaya yardımcı olur. Cildin tazelenip, yenilenmesini sağlar.
· Uykusuzluk problemlerine karşı etkili olan bir doğal taştır. Kabus ya da karabasan gibi uykuyu kötü etkileyen durumları engeller. Ayrıca rüyaların daha iyi hatırlanmasını sağlar.
· Ametist taşı, taşıyan ya da evinde bulunduran kişinin baş ağrısı sıkıntılarını gidermede oldukça şifalı bir etkiye sahiptir.
· Gözlere iyi geldiği bilinen ametist taşı görme duyusunu geliştirir.
· Hücre yenilenmesinde ve onarılmasında önemli bir rol oynar.
· Alerjilere karşı oldukça güçlü bir etkisi olan ametist taşı olumsuz dış etkenlere karşı koruyucudur.
· Kas spazmlarına iyi gelen ametist taşı, solunum rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
· Ametist taşı etkileri arasında bağımlılığı azaltıcı özelliği vardır ve geçmiş dönemlerde sarhoşluğa karşı bir ilaç olarak kullanılmıştır.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir. İç organların temizlenmesine ve arınmasına yardımcı olur.
· Tansiyona iyi gelen ametist taşı kolesterolü düzenlemeye yardımcı etkilere sahiptir.
· Ametist taşı, vücuttaki su emilim dengesini sağlar. İç parazitlere karşı oldukça etkilidir.
Ametist Taşı Kullanım Alanları ve Şekilleri Nelerdir?
Ametist taşı birçok formda ve birçok sebep için kullanılmaktadır. En sık tercih edilen şekli ise ametist takı çeşitleridir. Taşıyan kişiye kazandırdığı olumlu etkiler için insanlar uzun yıllardır bu doğal taşı yanında taşımaya çalışmıştır. Doğal bir taş olmasının sebebiyle renkleri ve şekilleri çok daha göz alıcı olan doğal taşlar evlerde süs olarak da kullanılabilmektedir.
Ametist taşı kolye yüzük ve bileklik olarak vücutta taşınarak, manevi ve fiziki olarak iyileşmek amaçlanır. Eski çağlarda takılardan daha çok kuvars formu kullanılmıştır. Eski dönemlerde ametist taşı sarhoşluğa karşı kullanılmıştır ve bu yönüyle ismini almıştır.
· Şarap kadehlerinin yapımında kullanıldığı gibi şarap içerken, ağıza alınan bir parçayla sarhoş olunmasının engellendiği ve istenildiği kadar içilebileceği düşünülürdü.
· Eski çağlarda askerler ametist taşını yanına alarak zafer kazanacaklarına inanırlardı.
Günümüzde ametist taşı birçok şekilde kullanılmaktadır. Şifa olması amacıyla kullanılan bu doğal taş evlerde devamlı yakınlarda olabilecek yerde tutulur ve kötü enerjinin gitmesi amaçlanır. Takı olarak sadece kadınlar kullanmaz. Ametist taşı erkek bileklik oldukça sık kullanılan bir çeşididir. Takılar ve özel şekillerle evleri süsleyen tarzıyla ametist taşı çoğu insanın tercih ettiği bir şifalı taştır.
Ametist Taşı Çeşitleri
Her bölgede farklı özelliklerle bulunan ametist taşı bazı bölgelerde başka taşlarla karışarak oluşmaktadır. Dünyanın çeşitli yerlerinden elde edilen, doğal ametist taşı için en sık rastlanan ve kullanılan formu mor renktir. Fakat farklı çeşitleri mevcuttur.
Afrika Ametisti: Afrika bölgesindeki birçok farklı ülkeden çıkarılan bu ametist taşı, daha koyu bir mor renge sahiptir.
Bolivya Ametisti: Bolivya ametist taşı ismini aldığı bölge olan Bolivya’da bulunur. Yetiştiği bölgenin mineral yapısına bağlı olarak farklı iyileştirici özellikler gösterebilmektedir.
Vera Cruz Ametist: Volkanik bölgelerde bulunan bir ametist taşı türü olan Vera Cruz ametisti en yaygın olanlardan bir tanesidir. Meksika’nın Vera Cruz bölgesinde bulunmaktadır.
Brezilya Ametisti: Ametist taşının en çok bulunduğu bölgelerden biri olan Brezilya’da ametist taşları yüksek ısı sebebi ile sitrin taşlarına dönüşebilmektedir.
Ametrin: Karışımla oluşan bu doğal taş ametist ve sitrinle oluşmaktadır. Turuncu ve sarı renklerden oluşan sitrin ile mor renklerden oluşan ametist karışarak, iki renkli bu doğal taşı ortaya çıkarır. Meditasyon için en etkili taşlardan biri olan ametrin yaratıcılığın artmasını sağlamaktadır.
Beyaz Ametist: Daha çok kuvars ismiyle geçen beyaz ametist taşı zihin aktiviteleri için oldukça etkili bir taştır.
Sibirya Ametisti: En pahalı olarak bilinen bu ametist taşı çok koyu tonda bir mor renge sahiptir. Karanlık taş olarak bilinmektedir. Rusya’nın Sibirya bölgesinden çıkarılmaktadır.
Rutilatlı Ametist: Başka mineralleri içeren ametist taşı örneği olan bu doğal taş çok nadir bulunmaktadır. Kahverengi renkli goetit içeren rutilatlı ametist manevi olarak çok etkilidir.
Pembe Ametist: Kuvars ismiyle bilinen bir başka çeşit olan pembe ametist taşı birçok farklı bölgede bulunmaktadır.
Brandberg Ametist: Güney Afrika bölgesindeki Brandberg Dağı’nda bulunan bu ametist taşı en belirgin özelliklere sahip olanıdır. Kişiye kendini geliştirmek için olumlu etkilerde bulunan bu taş türü farklı içerikleriyle en güzel ametist taşı olarak kabul edilmektedir.
Prasiolite: Kuvars grubunun en nadir bulunan taşı, yeşil ametist taşı olarak bilinmektedir. Bu taş diğer taşlar gibi doğal kabul edilmez. Çünkü ametistin bir türü olarak doğada bulunmaz. Bunun yerine ametistten üretilir. Ametist taşının mor olma sebebi içerisindeki minerallerdir ve bu içeriklerin değişmesi sadece ton farklılıklarına sebep olur. Fakat yüksek ısı ile sitrin adıyla bilinen taşlar elde edilmektedir. Yüksek ısıyla sarı bir renk alarak sitrine dönüşen ametist taşı ek işlemlerle yeşil rengini alır. Tam olarak doğal kabul edilmese de faydaları bir doğal taş kadar fazla olan prasiolite taşı hem ametist hem de sitrin içerir. Bu sebeple faydaları oldukça fazladır.
Ametist Taşının Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Doğal taşlar şifalı etkiye sahiptir. Fakat zamanla bu etkileri kaybetmeye başlayabilir. Bunun sebebi ise düzenli olarak temizlenmemesidir. Günlük olarak bir bezle silinerek, temizlenebilen doğal taşlar manevi bir temizliğe de ihtiyaç duyar. Biriken kötü enerjilerin atılması için temizlenmesi gereken doğal taşların sertlik derecesine göre temizlik yöntemi değişiklik göstermektedir.
Ametist taşı nasıl temizlenir sorusunun cevabı ise su ve toprak olacaktır. Sertliği 7 ve üzeri olan taşlarda toprakla temizlik daha iyi kabul edilir. Ametist taşının sertlik derecesi 7 olduğu için toprak yöntemi kullanılması tavsiye edilmektedir.
· Toprakla temizleme yöntemi için ametist taşını belli aralıklarla toprağa gömerek, 1 gün boyunca bekletmek gerekmektedir. Bu şekilde taşın içinde biriken negatif enerjiler atılacak ve taşın enerjisi nötrlenecektir.
Ametist taşını temizlemenin bir diğer yolu ise sudur.
· Temiz bir suyun içerisinde bir süre bekleyen ametist taşı temizlenerek nötr hale gelecektir. Ametist bileklik kolye ve yüzük gibi takılarda uygulanabilen, bu temizlik yöntemleri düzenli aralıklarla yapılırsa taşın etkisi kalıcı olacaktır.
Bir diğer yöntem olan güneş ışığında bekletmek ise bütün doğal taşlar için geçerlidir.
· Birkaç saat güneş ışığının altında kalan ametist taşı temizlenecektir. Ametist taşı kolye, bileklik ve yüzük gibi takılara çok fazla kişinin teması olduğu için, aldıktan sonra hemen temizlenmelidir.
Doğal taşların temizliği kesinlikle kimyasallar kullanılarak yapılmamalıdır.
Ametist Taşının Burçlarla İlişkisi
Ametist taşı tıpkı diğer doğal taşlarda olduğu gibi burçlarla ilişkilidir. Her burcun birden çok doğal taşı olmakla birlikte o burcu temsil eden bir taş vardır. Ametist taşı hangi burcun taşıdır sorusunun cevabı ise balıktır. Şubat taşı olarak bilinen bu taş şubat ayında doğan kişilerin şifalı taşı olarak bilinmektedir. Ametist taşı bunun dışında birçok burç için şifalı olabilmektedir. Başka burçlarla da temsil edilmektedir. Temsil edildiği başlıca taşlar dışında ritüel için burçların kullanabileceği doğal taşlar vardır.
- Yengeç Burcu: Ametist taşı, yengeç burcu için etkili olan bir taştır.
- Yay Burcu: Ametist taşı, yay burcunun özelliklerine bağlı olarak bu burç için de temsil etme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda ritüel taşları arasında da yer almaktadır.
- Balık Burcu: Ametist taşı, balık burcunun taşıdır. Bu burçtaki kişilerin taşıması ametist taşı faydaları için daha etkili sonuç verilmesini sağlayacaktır.
- Koç Burcu: Koç burcunun temsil ettiği taşları arasında bulunan ametist ritüel taşlarından bir tanesidir.
- Kova Burcu: Ametist taşının ritüel taşları arasında bulunduğu bir diğer burç da kovadır.
Ametist Taşının Tarihteki Yeri
Ametist taşının tarihteki en belirgin ve bilinen yeri Antik Yunan’dır. Bağımlılığa karşı özelliğinin ilk keşfedildiği dönem ve bölge olan Antik Yunan’da oldukça değer verilen bir taştı. Eski çağlarda dindarlığın bir simgesi olarak görülen ametist taşı, birçok din insanı tarafından kutsal olarak görülür ve taşınırdı. Mısır ve İngiltere gibi birçok kraliyet ailesinde mutlaka ametist mücevherler bulunurdu.
Doğal taş ametist birçok efsaneye konu olmuştur. Bunlardan bir tanesi ise Tanrıça Diana’nın Mucizesi’dir. Bu efsaneye göre Tanrı Dionysos kendisine hakaret eden bir ölümlüden intikam almak için yırtıcı kaplanlar yaratır ve kızgın olduğu ölümlüyü bu kaplanlarına yem etmek ister. Bu sırada Ametist, Tanrıça Diana’ya dua etmeye gider ve bu kaplanlarla karşı karşıya gelir. Tanrıça Diana bu durumu görünce, Ametisti korumak ister. Onu saf kristalden bir heykele dönüştürerek, acı çekmesini önlemeye çalışır. Bütün bu yaşananları gören Tanrı Dionysos ise yaptıklarının nelere yol açtığını görerek pişman olur ve gözyaşı döker. Bu gözyaşları Ametistin dönüştüğü kristal kuvarsın üzerine düşerek onun mor renk almasını sağlar. Bu şekilde ametist taşı meydana gelir.
Ametist Taşı Nereden ve Nasıl Elde Edilir?
Ametist kuvars grubuna ait bir taştır. Çıkarıldığı bölgeye göre farklılıklar gösterir. Dünyanın farklı kıtalarında birçok ülkede çıkarılma işlemi yapılan ametist taşı Türkiye’de ise Ordu, Balıkesir, Çanakkale ve Yozgat bölgelerinde bulunmaktadır. Ametist taşı çıkarıldıktan sonra çoğunlukla takı haline getirilmek için işlem görür. Fakat evlerde çeşitli yerlerde süs için kullanılırken, işlem görmemiş kristal taş hali ya da jedon formu kullanılması etki etmesi açısından daha iyi olacaktır. Ametist taşı bileklik gibi takılarla tene temas etmesi etki edebilmesi için önemli bir detaydır. Dünyada ametist taşının çıkarıldığı ülkeler listesi şu şekildedir.
- Afrika: Bu bölgeden çıkan ametist taşı Afrika Ametisti olarak geçmektedir.
- Uruguay: Hindistan ve Brezilya ile birlikte en kaliteli ve yaygın ametist taşlarının bulunduğu bölgedir.
- Rusya: Özellikle Sibirya bölgesinden çıkan özel bir ametist taşı vardır. Rengi daha koyudur.
- Hindistan: En kaliteli ametist taşının çıkarıldığı bölgelerden bir tanesidir.
- Brezilya: Bu bölgeden çıkan ametistler Brezilya Ametisti olarak adlandırılmaktadır.
Ametist Taşının Orijinal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Ametist taşının sahte üretimi mevcuttur ve birçok alanda kullanılmaktadır. Mor enerji taşı olarak bilinen ametist taşının en belirgin özelliği rengidir. Bunun gibi birçok yönüyle ve yöntemle ametist taşının gerçek olup, olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.
- Ametist taşının en belirgin özelliği olan rengi gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yoludur. Gerçekliğini anlamak için bakılması gereken dikkat çeken bir mor renk ya da parlak kırmızı bir renktir. Ametist taşı üzerinde çok küçük parçalar halinde bu renklerden mutlaka bulundurur.
- Rengi ile birlikte bakılması gereken bir diğer detay ise berraklığıdır. Kaliteli bir ametist taşı temiz ve berrak bir görüntüye sahip olacaktır.
- Ametist taşı soğuk bir doğal taş olduğu için vücut sıcaklığı onun bu soğukluğunu etkileyemez. Eğer vücutla temasında taş ısınıyorsa o gerçek ametist taşı değildir.
- Gerçek ametist taşı özellikleri içinde en belirgin olanlardan bir tanesi sertliğidir. Sertlik derecesi 7 olan bu doğal taş camı çizebilme özelliğine sahiptir. Ametist taşı herhangi bir şekilde zarar göremeyeceğinden tırnak veya bıçak yardımı ile çizilmeye çalışıldığında gerçekliği anlaşılacaktır.
- Her doğal taşın oluşumunda farklı kimyasal olaylar meydana geldiği için yapıları farklıdır. Bazı doğal taşlarda baloncuklar meydana gelirken kuvars grubundan olan ametistte bu durum oluşmaz ve onun yerine iplikler ortaya çıkar. Sahte ametist taşında ise bu kabarcıklanmalar görülebilir. Fakat bu durum sadece kristal formundaki taşlarda belirgindir ve ametist yüzük gibi takılarda anlaşılamayabilir.
- Ametist taşının üzerinde, küçük veya büyük, mutlaka belli kusurlar vardır ve mükemmel değildir. Biraz dikkatli incelendiğinde görülmesi gereken ufak nokta ya da benek gibi izler yoksa o taş gerçek değildir.
- Sahte ametist taşlarının üzerinde beli bölgeleri kapatmak ve renk vermek amacıyla kullanılan boyalar vardır. Dikkatli bakıldığında düzensiz dağılan bir renk görülebilir ve sahteliği anlaşılabilir.
- Boyaları tespit edebilmenin bir diğer yolu ise suya tutmaktır. Ametist taşının sahtesi suya tutulduğu zaman üzerinde bulunan boyalarda akma meydana gelecektir.
- Ametist taşı ve diğer doğal taşlar satın alınırken, sertifikalı yerlerin seçilmesi gerçekliğinden emin olmak için çok daha güvenilir bir seçenek olacaktır.
- Eğer uygulanan yöntemlerin hiçbiri sonuç vermiyorsa ve emin olunamıyorsa kuyumcu veya laboratuvar gibi yerlerden uzman görüşleri alınabilir.
Yorum Yaz