Krizokol Taşı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bünyesinde az bir miktarda fosfat ve demir bulunduran krizokol taşı farklı renk skalasına sahiptir. Başka taşlara yapışık olarak da sıkça rastlanabilir. Malakit, azurit ve turkuaz krizokol taşına yapışık olarak bulunan taşlardan birkaçıdır. Genelde mat bir taştır ve siyahımsı mavi, mavimsi yeşil ya da nadiren de olsa kahverengi olarak görülebilir.
Parlak bir yapıya sahiptir; fakat balmumu görünümünde taşlar da mevcuttur. Bünyesinde bulunan başlıca mineraller silisyum ve oksijendir. Bağlı olduğu taş grubu ise kalsedondur. Doğal krizokol taşı anlamı altın taşı anlamına gelir. Orijinal ismi Chrysocolla’dır. İsmi, olivin ve topaz gibi taşlara gönderme yapmak amacı ile seçilmiştir.
Krizokol Taşı Özellikleri
Mineral sınıfı silikatlardır. Mineral şekilsizdir. İçerisinde donmuş yapıda su bulunur. Firuze taşına benzetilir. Firuzeden en büyük farkı; firuze fosfor içerir ve krizokol taşında bulunmayan farklı damar desenlerine sahiptir.
Krizokol taşı sertlik derecesi 2 ile 3.5 arasındadır. Çok yumuşak bir taştır ve bu yüzden taşın enerjisi de yumuşak bir şekilde işler. Renginden dolayı su elementi ile ilişkilendirilir. Özel ve evrensel düzeyde bir uyum taşıdır. Eski dönemlerde altın materyali olarak kullanılan taş ismini Yunancadan alır.
Çoğu zaman da kuvars, opal, azurit taşı ve malakit taşı ile iç içe oluşur. Bu minerallerin birleşerek oluşturduğu taşa da eliat taşı adı verilmektedir. Hatta bir söylentiye göre bu taş, kral Süleyman’ın Afrika’daki madenlerden çıkartıp kendi ülkesine taşıttığı taşlardır.
Krizokol taşı kaynaklarının bulunduğu yerler ise şu şekilde sıralanabilir: İspanya, Avustralya, İngiltere, Endonezya, Meksika, Peru, İsrail, Kongo, Çek Cumhuriyeti, Zimbabve, Zaire, Amerika, Rusya.
Krizokol Taşı Faydaları
Ruhsal Faydaları
Taşın doğal gücüne inananların yararlanabileceği ruhsal krizokol taşı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Travma sonrası stres bozukluklarını hafifletir.
- Öfke ya da kızgınlık sonrası zihindeki bulanıklaşmayı önler.
- Kişilere karşı güven tazeler.
- İç huzuru destekler.
- Maddi kaygıları giderir.
- Kendini ifade etmede eksiklik yaşayan kişilere yardımcı olur.
- Ruhsal olarak kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.
- Kişinin motivasyonunu arttırır.
- Endişelerden uzak tutar.
- Kişinin özgüvenini arttırır ve cesaret verir.
- Fobileri iyileştirmede yardımcı olur.
- Suçluluk duygusunu hafifletir.
- Panik haline düşülmesini engeller ve daha sakin hissettirir.
- Sosyal fobi tedavisine de yardımcı olur.
- İletişim gücünü arttırır.
- Enerji verici bir taştır. Kişinin taş ile teması halinde yorgunluğu alır ve enerji verir.
- Tek başına yaşayan bireyler için rahatlık ve güç hissi verir.
- Kötü niyetli ilişkilerin kurulmasını engeller.
Fiziksel Faydaları
Ruhsal faydaları gibi fiziksel sağlık sorunlarının da tedavi sürecine yardımcı olur. Krizokol taşı yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Hamile kadınlarda oluşan doğum sancılarını hafifletir.
- Kurdeşen ve bunun gibi çeşitli cilt problemlerinin çözülmesini kolaylaştırır.
- Kas yorgunluğunu hafifletir.
- Regl sırasında oluşan ağrıları hafifletir.
Krizokol Taşı İle Meditasyon
Meditasyon yapan bireyler için sakinleştirici etkisi olan krizokol taşını meditasyon sırasında yakınınızda tutabilirsiniz. Kalp atışının ve solunum hızının yavaşlatılmasına yardımcı olur. Meditasyona manevi bir derinlik ekler. Zihin ile beden arasındaki bağın kurulmasına yardımcı olur.
Krizokol Taşı Kısa Tarihi
Çok eski çağlardan beri altın lehimlemek için kullanılan taş aslında adını da buradan alır. Yunanca chrysos ismi 315 yılında Theophrastus tarafından kullanılmıştır. Tıp ansiklopedilerinde taşın borik asit ile karıştırılarak kullanıldığı yazar. Karışım 1900’lü yılların başına kadar Avrupa’daki doktorlar tarafından ağız gargarası yapmak için kullanılmıştır. Aynı zamanda boğaz ağrısı için kullanılan bu taş müshil olarak da kullanılmıştır.
Krizokol taşı Mısır’da bilge taş olarak adlandırılmıştır. Sebebi ise Mısır’ da yapılan müzakerelerde açık ve net bir zihin yapısı sağlamasıdır. Cleopatra’nın gittiği her yere krizokol taşı kolye, yüzük ve çeşitli takılar takarak gittiği söylenmektedir. Ayrıca krizokol taşı eski çağlarda:
· Romalı kuyumcular tarafından altın parçalarını birbirine kaynatmak için kullanıldı.
· Rönesans dönemindeki ressamlar tarafından boyaların içine katılan malzemelerden biridir.
· Eski dönemlerde mücevher tasarımcıların ya da sanatçıların eserlerine ilham vermek için kullanıldı.
· Roma imparatoru Nero arena meydanında kum yerine krizokol taşı kullanmıştır.
· Amerikan yerlileri Kızılderililer tarafından kullanılmıştır.
Krizokol Taşı Kullanımı
Taş kullanımında çok fazla detay içermemekle birlikte doğru kullanıldığı taktirde krizokol doğal taş etkisi daha fazla görülür. Taş sembolik olarak süs eşyası ya da dekoratif eşya olarak kullanılabilir. Ham kütle şeklinde satın aldığınız krizokol taşını evinizde uyum ve enerji yakalayabilmek için kullanabilirsiniz.
Enerjisine inananlar için yastığın altına koymak da kullanıcıya fayda sağlayabilir. Hoş görüntüsü ve muhteşem enerjisi ile takılarda da rahatlıkla kullanılabilir. Taşın özelliklerini ve enerjisini daha iyi hissedebilmek için beden ile teması önemlidir. Böylece krizokol taşı bileklik takarak taşın beden ile temasına izin verebilirsiniz. Daha derin bir meditasyon ortamı oluşturmak için küçük parçalar halinde yanınızda bulundurabilirsiniz.
Krizokol Taşı Bakımı ve Temizliği
Doğal krizokol kendisi ile temas halinde olan kişilerin duygularını sakladığına inanılır. Bu yüzden de düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde taşın enerjisinin azaldığı söylenmektedir. Krizokol taşının temizliği için birden fazla yol mevcuttur. En basit yol ise krizokol taşını direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmaktır. Krizokol taşında diğer taşlarda olduğu gibi güneş ışığına maruz kaldığında renginde herhangi bir solma meydana gelmez.
Güneş ışığına maruz kalan taş, yüklenilen enerjilerin boşaltılmasına ve sadece taşın yapısı tarafından üretilen enerjinin var olmasına yardımcı olur. Taşın sertlik derecesi uygun olmadığı için suyla temizlenmesi uygun değildir. Krizokol taşını toprağa gömmek de diğer bir yöntem olarak görülmektedir. Taşı direk olarak toprağa gömebilirsiniz. Fakat toprağa gömerken nereye gömdüğünüzü unutmamak için işaretleme yapmanız gerekebilir. Toprağın içine gömülen taş içerisindeki negatif enerjileri yok ederek pozitif enerjiye dönüştürür. Taşı en az 2 ya da 3 gün toprakta bırakmanız yeterlidir.
Krizokol Taşı ve Burç Uyumu
Taşın renkleri burçlara göre farklılık gösterebilir. Mavi renkli krizokol taşı burcu ilkbahar ekinoksunda doğanların doğum taşı olarak bilinir. Böylelikle taş, kova ve başak burcuna mensup olan kişilere saygı ve sabır getirir.
Turkuaz renginde olan krizokol taşı ise baharın başlangıcında doğan kişilerin doğum taşı olarak bilinmektedir. Taş bu kişilere ise keşif ve denge sağlar.
22 Kasım ve 21 Aralık ayları arasında kış başlangıcında doğan yay burcuna mensup kişilerin de doğum taşıdır. Yay burcu kişileri maceracı, iyimser ve kibar özellikleri ile bilinir. Bu taşı kullanan yay burçları ise yolunu kaybettiğini düşündüğü anda taştan yardım alabilir.
Yorum Yaz