Gerçek İnci Nasıl Anlaşılır? İnci Özellikleri ve Faydaları
İnci, sedef ile kaplanmış benzersiz rengi, sert ve dayanıklı yapısı ile asırlardır bilinen, oldukça değerli bir maddedir. Kadınlar tarafından çok sevilen inci, hep en kıymetli mücevherler arasında yer almıştır. İnci saf güzelliği, zarafet ve masumiyeti temsil eder. Alçakgönüllülüğün, temiz kalpli olmanın, sevgi ve şefkatin, ışıltının, başarının, mutlu yuvaların ve evlilik hediyelerinin sembolüdür. Bu yazımızda sizlere İnci'nin oluşumudan, faydalarından, özelliklerinden, gerçek incinin nasıl anlaşılabileceğinden ve incinin bakımından bahsettik. Keyifli okumalar dileriz.
İnci Nasıl Oluşur?
İnci, kabuklu deniz canlılarından inci istiridyesi ve inci midyesinin oluşturduğu bir maddedir. Denizin dibinde bir midye bir çakıl tanesi alır karnına, bu ona sancı verir. Midye sancıyı gidermek için iç salgı başlatır, bu salgıya sedef (inci özü) denir. Uzun müddet içinde tuttuğu bu madde salgıyla kaplanır ve sonunda inci meydana gelir. Bu sebeple 'inci, sancı mahsulüdür' derler. Bu oluşum serüveni bize; zahmetli olanın kıymetli olduğunu, rezil olmadan vezir olunmayacağını anlatır. Bu yüzden inci güzel görüntüsüyle birlikte oluşum süreciylede insanları etkilemektedir.
Yaklaşık olarak, istiridyenin ömrü sekiz, incinin oluşum süresi altı yıldır. Orta boy bir incinin oluşabilmesi için 5 yıl gerekmektedir. Tüm inciler birbirinden farklıdır ve mükemmel yuvarlaklıkta değildirler. Kusursuz bir şekilde yuvarlak olan incilere çok az rastlanmaktadır. Bir inci ne kadar yuvarlak şekilli ise, değeri de o kadar artmaktadır
Oluştuğu kabuklu yumuşakçanın türü, bulunduğu ortamdaki suyun ısısı, tuzlu veya tatlı oluşu, akarsu veya durgun su olması gibi etkenler incinin rengini ve yapısını değiştirir. Rengi beyaz, pembe, gri veya siyah olabilir. İnciler familya olarak ikiye ayrılır; tatlı ve tuzlu su incileri. Tatlı su incileri tek çeşit, tuzlu su incileri ise Akoya incisi, Güney Denizi incisi ve Tahiti incisi olmak üzere 3 çeşittir.
İnci'nin Faydaları
İnci güzelliği sebebiyle mücevher olarak bilinsede yapısında bulunan protein ve kalsiyumdan dolayı sağlık alanında da kullanılmaktadır. Diğer doğal taşların olduğu gibi İnci'ninde kullanana fayda sağladığı düşünülmektedir. Takı veya değerli taş olarak kullanılıp faydalarından yararlanılmakla birlikte, ince bir toz haline getirilip cilt ürünlerinde de kullanılmaktadır.
İnci'nin bilinen başlıca fizyolojik yararları şunlardır;
- Dişlerimiz ve kemiklerimiz gibi kalsiyumdan oluşmasından dolayı vücudumuza aldığımız kalsiyumları vücudumuzun tam olarak kullanmasına yardımcı olur.
- Kemik ağrılarına, kronik baş ağrılarına ve migrene iyi geldiği düşünülmektedir. Bunun için tenle temas edecek şekilde gerdanlık olarak kullanılması önerilir.
- İncinin bekletildiği suyun içilmesi, hormonların dengeli üretimini yapmasına yardımcı olur.
- Bedenin yumuşak dokularına yaralıdır, karın ağrılarının giderilmesine yardım eder. Bağırsaklardaki gaz ve safra fazlalığı nedeniyle oluşan karın şişkinliğini azalttığı bilinmektedir.
- Cilt ve deri sağlığına, iskelet sistemi ve yumuşak doku sistemine faydalı olduğudüşünülmektedir.
- Anne sütünü arttırdığı ve doğumu kolaylaştırdığı düşünülmektedir.
İnci'nin bilinen başlıca psikolojik yararları şunlardır;
- Özgüven ve değerli olma duygusu verdiği düşünülmektedir.
- Anksiyete, duygu bozukluğu gibi kişiyi üzen, üzülmesine neden olan hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
- İnci’ nin depresyon eğilimli kişiler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğuna inanılmaktadır.
- Sanata yönelik zekâyı ve sezgi gücünü harekete geçirir. Konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur.
- İnci'nin Yeşim taşı ile birlikte kullanılması ruh halinin dengelenmesine yardımcı olur.
Yukarıda belirttiğimiz faydalar çeşitli inançlara, taş bilimcilerin ve alternatif tıbbın sunduğu bilgilere dayanmaktadır, kesinliği bulunmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve rahatsızlıklarınızda öncellikle bir uzmana görünmenizi, doğal taşları sadece yardımcı bir unsur olarak kullanmanızı öneririz.
İnci'nin Genel Özellikleri
Yapısındaki mineraller: Karbon, Kalsiyum, Oksijen. Az miktarda Kurşun ve Çinko.
Kimyasal Formülü: CaCO3
Sertlik Derecesi: 2.5 - 4.5
Görünümü : Yarısaydam, saydam, opak.
Simgelediği değerler: Saflık, Güzellik, Sevgi, Alçakgönüllülük
Uyumlu olduğu çakralar: Özellikle Tepe çakrası ve tüm çakralar
Uyumlu Olduğu Burçlar: Yengeç, Aslan, İkizler, Kova, Yay, Terazi, Balık başta olmak üzere İnci her burcun kullanabileceği bir taştır.
Nerelerden Çıkartılır : Sirilanka, Filipinler, Kaliforniya Körfezi, Karayipler, İskoçya, İrlanda, Fransa, Avusturya, İran Körfezi, Manaar Körfezi, Kızıl Deniz.
Gerçek İnci Nasıl Anlaşılır?
Kusursuz bir şekilde yuvarlak olan incilere çok az rastlanmaktadır. Bir inci ne kadar yuvarlak şekilli ise, değeri de o kadar artmaktadır. Kaliteli bir incinin parlaklığı, ışıltılı ve keskin olmaktadır. Oldukça değerli bir incinin ışığı çok iyi yansıtmasının yanında, simetrisi ve yüzey kalitesi de önemlidir. Kaliteli incilerin yüzeyinde bir kişinin kendi yansımasını kolaylıkla görmesi mümkündür. Buna karşın düşük kaliteli inciler, kireçli ve donuk bir görünüme sahip olmaktadırlar.
Gerçek inciyi anlamanın en kolay yolu sert bir cisimle yüzeyini kazımaktır. Alttaki tabakada aynı parlaklıkta ise bu kesinlikle gerçek incidir. Gerçek incinin bilinen en belirgin özelliği yanmaz oluşudur. İnciyi ateşe tuttuğunuzda yanmıyorsa gerçek olduğuna emin olabilirsiniz.
Kültür İncisi Nedir?
Günümüzde istiridyelerin doğal olarak, hiçbir müdahale olmadan oluşturduğu inciler çok az bulunmaktadır. Çoğunlukla inci üretme çiftliklerinde, istiridyelere yapılan müdahale ile inciler insan kontrolünde üretilmektedir bu tür incilere Kültür İncisi adı verilir. Ancak bu inciler de doğaldır çünkü bunu yapan da istiridyelerdir. Kültür incileri, bugün birçok ülkede üretilmektedir.
Kültür İncilerinin kalitesini belirleyen birkaç faktör vardır. İnci istiridye içinde ne kadar uzun süre kalırsa o kadar kaliteli olur. İnci'nin bulunduğu su ortamı da önemlidir. Bir incinin yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır. İncinin şekli ne kadar küre şeklinde (yuvarlaklık) ve büyük ise o kadar değerlidir. İnicinin renkleri kalitesini belirlemez. Yetiştiği ortama göre beyaz, krem, pembe, siyah (koyu petrol yeşili) renkte olabilir.
İnci Nasıl Saklanır ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Direk ışık alan yerlerde bırakılmamalıdır. İnciyi kuru yerlerde saklamamalıyız mesela sandık, kutu vb. kapalı yerlerde nemsiz kalır. Kadife veya delikli keselerde (tül gibi) saklamalıyız böylece hava alır. Uzun süre takmadan bırakmakta inciye zarar verir, tenimize değmeli ve neminden faydalanmalıdır.
Parlaklığını kaybetmiş incileri az miktarda zeytinyağıyla ovalayarak parlatabiliriz. Üzerinde yağ kalmamasına dikkat edip tekrar saklayacağımız yere koymalıyız. Zeytinyağı dışında başka yağlar (ayçiçek vs) kullanmamalıyız. Parfum ve kimyasallar inciye zarar verir, bu yüzden bu ürünlerle temas etmemesine dikkat etmeliyiz.
Yorum Yaz